inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 75.787):

Frédérique

‘wat doet het er toe
wat ik ben.
Ik ben wie ik ben
en jij mag zijn
wie jij bent.’

een kleine denkfout verwoord
door een jonge nog onschuldige meid
die de harde wereld nog onvoldoende kent
tot hen die haar in elkaar hebben geslagen
voorwaar geen kleinigheid

lieve schat
wat zij blijken dat
kunnen we niet laten zijn
vroeger niet en ook niet heden ten dage
dat moet in de kiem worden gesmoord

zij die in wijze woorden
gevangen gedachten
menen te moeten ver - en ontkrachten
zij zijn later mogelijk in staat tot moorden
waar wij allen ons voor moeten wachten

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 31 juli 2021


Geplaatst in de categorie: geweld

4.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 129

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
1 augustus 2021
Beste uzelf verheven(op grond van uw taalgebruik) achtende JP. Hoe weet u dat de door u genoemde programma's weerzinwekkend zijn, u kunt dat alleen beweren als u het gezien heeft.
Ik heb het feit dat het meisje is toegetakeld op Nos gezien en haar vader daar gehoord.
De lange tenen zijn geheel de uwe. Uw eerste commentaar heb ik als een terechtwijzend vingertje gelezen. Wie bent u wel niet? Lees mijn vorig commentaar nou eens echt goed en probeer het te begrijpen.
Trouwens de mening die u daar als eerste ventileert zou heel goed passen in een column op Nederlands.nl, dan bereikt u misschien meer lezers en is het effect groter. Echt daar hoort het thuis.
Laten we dan nu ons aller tenen maar even in een koel bad onderdompelen en weer laten slinken tot normale proporties. Vrede zij met u in hart en geest.
Naam:
JP
Datum:
1 augustus 2021
Weledelgestrenge
heer De Boer,

Met stijgende verbazing uw reactie gelezen, ook al wist ik vantevoren dat u zich schielijk met uw lange tenen op de kast gejaagd zou voelen. Mijn hart gaat niet uit naar Nederland, ken het weerzinwekkende pulpprogramma van sbs slechts van naam en naar die boulevard van rtl kijk ik al helemaal niet. Sterker nog, ik ben een uiterst selectief tv-kijker. Ik laat alle sensatie links aan mij voorbijgaan (of passeer het rechts, het is maar hoe je het bekijkt; ik bekijk het in elk geval niet met een telegrafische blik, zoals u).

Dus nogmaals de vraag: kent u dat 14-jarige slachtoffer, bent u op de hoogte van feiten en omstandigheden?
En mocht het antwoord ontkennend zijn - hetgeen uw meesmuilend gedicht en beklagenswaardig commentaar duidelijk suggereren - dan wil ik er slechts op wijzen dat u er in den vervolge beter aan zou doen om u niet te laten meevoeren op de golven van half- en niet geïnformeerde nieuwsjagers, roddelaars, twitteraars, en de bekende horden van rappers en andere fb-influencers.

U in de nabije en verdere toekomst veel sterkte en inspiratie toewensend bij de keuze van uw poëtische producten in deze etalage wens ik u veel succes!

Met welgemeende groet,

JP
Naam:
catrinus
Datum:
1 augustus 2021
Beste JP wat een gezwam. Is dit kromme stukje commentaar bedoeld om jouw zgn 'intellect' te etaleren? Je bereikt er juist tegendeel mee. Het is meelijwekkend. En je bent blijkbaar ook nog eens een Hart van Nederland en een Boulevard kijker. Anders kun je daar immers niet over oordelen. Voor jou zal ik het gedicht toelichten.
In strofe 1 en 2 geef ik een algemeen feit weer.
In de andere twee geef ik aan dat dit gedrag, in algemene zin de kop moet worden ingedrukt.
Ik spreek daar over zij; ik trek het hiermee naar het algemene, omdat ik niet weet of het een of meerdere daders betreft.
Het feit ligt er dat het gewelddadige gedrag van tegenwoordig de kop in moet worden gedrukt, voordat types als jij er weer een kudde agogen, psychologen en psychiaters op loslaten en de dader(s) er met een middagje afval prikken in het park mee weg laten komen. Graag zou ik willen dat jij de eerste strofe eens tot je laat doordringen. Laat mij mijn ding doen en doe jij jouw ding - 'gedichten' maken en niet al je tijd steken (uit eenzaamheid?) in onzinnige 'quasi' intelligente teksten.
Laat mij en zoek nu maar eens even een ander slachtoffer.
Naam:
Jean-Pierre
Datum:
31 juli 2021
Zullen wij eerst maar eens aanleidingen tot en oorzaken van dit incident, zoals de frequentie van al dan niet wederzijds confronterende interacties, redenen en motieven tot gebruik van verbaal en fysiek geweld,
kortom, objectieve informatie van ter zake kundigen met betrekking tot datgene wat op de achtergrond speelt afwachten, in het licht van een duidelijk gederailleerde situatie die van alle kanten eerst opgehelderd en onderzocht moet worden om te zien waar, wanneer, hoe lang en door wie de volgens de berichtgeving in het geding zijnde etnische muren van cultureel resp. religieus verzet worden opgetrokken, aan de hand waarvan getuigenissen zouden kunnen leiden tot de dieperliggende motieven die de motor vormen, het lont hebben ontstoken, de hiaten van onwil hebben blootgelegd, de kloven van intolerantie en de ravijnen van onverdraagzaamheid in deze en dergelijke confrontaties in het publieke domein en die de voedingsbron hebben gevormd van een pedagogisch klimaat waarin het een en ander pas kan gedijen zolang correctieve middelen vanuit huis en/of school onvoldoende tegenwicht bieden; het 14-jarige is immers volgens de wet nog schoolplichtig nietwaar;
en dat we er beter aan doen ons niet hals over kop te storten in een hart van Nederland of op een boulevard, maar ons voorzichtigheidshalve van een oordeel onthouden in deze context waarin een 14-jarig wezen nu als het ware vogelvrij is, nachtmerries beleeft en dagelijks moet zorgen dat zij zich veilig over straat kan bewegen...
Wie is zij, wie zijn zij?
Weet jij dat, Catrinus?
Moi non plus!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)