inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 10.001):

beneden het geluid

de oceaan
waarover
stormen razen
maakt infrasone
geluiden
die wij niet
kunnen horen

de zeeman
tuurt omhoog
staart naar de
wolken hij
heeft oor voor
de bulderende
orkaan

het zijn de
vogels alleen
die de stem
van het water
verstaan en
vóór de storm
landwaarts keren

... Sommige vogelsoorten reageren op verandering van luchtdruk en er zijn vogels die infrageluid waarnemen. Infrasoon geluid met een zo lage frequentiebereik dat het voor de mens onhoorbaar is.
De term infrasoon komt van het Latijn. Infra is onder en sonus is geluid vandaar de titel van het gedicht: beneden het geluid.
Oceanen waarover stormen razen produceren infrageluid. Het is niet ondenkbaar dat de vogel wordt aangewezen als het dier dat de stem van de zee verstaat. ...

Schrijver: J.Bakx, 27 feb. 2020


Geplaatst in de categorie: natuur

3,0 met 1 stemmen 87

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.Bakx
Datum:
28 feb. 2020
Dank voor jullie reacties, heren. In mijn gedicht wilde ik slechts vertellen dat ik het prachtig vind dat dieren en in dit geval vogels, bepaalde geweldige capaciteiten hebben. Met vriendelijke groet.
Naam:
Ruurd van der Weij Fortin
Datum:
27 feb. 2020
De soldaten van de zee
konden lucht en water lezen
deden hun voordeel ermee
om de stormen niet te vrezen
Naam:
JackPoet
Datum:
27 feb. 2020
Infrasoon geluid (onder 20 Hz) wordt ook ondermeer geproduceerd door windmolenparken op zee en elders. Heel veel mensen die in de buurt leven van dit soort parken (met name met grote molens) hebben daar flink last van. Ook wordt infrosoon geluid gebruikt als wapen in de wapenindustrie. Je windmolenpark fungeert dus als wapen.
Geen wonder dat een vogel liever een stukje omvliegt indien mogelijk. Die vogels vliegen zich overigens ook te pletter tegen windmolens en hun natuurlijke routes worden ernstig verstoord.
Metingen gedaan bij windmolenparken gaan er "gemakshalve" van uit dat mensen onder de 20 Hz toch niet horen en dat deze dus niet meegenomen hoeven te worden in hun tabellen... beetje vreemd niet...?
Ik zag laatst een Duitser die daarover aan het woord was, Duitsland kent veel van dat soort parken, maar ook in Nederland is groot verzet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)