inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 10.001):

WARE KUNST

de natuur is
het grootste gedicht
in de meest magnifieke
beelden – in geur en kleur
toont ze ons wat God
om van te genieten
voor ons heeft gesticht

niks geen kerk
niks geen regels
niks geen Schriftgeleerden
die nog steeds van ‘s mensens
angsten en beven profiteren

zij toont ons zijn meesterwerk
in al haar pure glorie
laat de deur naar haar toch open staan
laat je blik eens goed over haar
nog aanwezige schoonheid gaan

weet zijn majesteitelijke blik
door haar tot ons gericht *

... *gemaakt na het lezen van het boek ’de uitvinder van de natuur’ van Andrea Wulf, waarin het leven van de wetenschapper Alexander von Humboldt wordt verteld, die rond het begin van de 19e eeuw, al precies de gevolgen van het ingrijpen van de mens op de natuur voor ogen had - een influencer avant la lettre. Latere volgers zoals Darwin, George Perkins Marsh en John Muir onderschreven zijn veelzijdige kijk op de natuur. Met name de kijk van John Muir op de natuur spreekt mij in het bijzonder aan. ...

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 11 aug. 2020


Geplaatst in de categorie: filosofie

4,0 met 4 stemmen 96

Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
18 aug. 2020
Even rechtzetten bij die verwijzing naar Hitler is het woord 'niet' weggevallen - het is dus niet persoonlijk voor u bedoeld - excuses daarvoor. Verder ben ik denk ik overal op ingegaan. Natuurlijk bij ieder geloof of dat nu Hindoeïsme, Islam, Christendom, of weet ik wat, zitten mensen die het met de aller beste en oprechte bedoelingen praktiseren, dat is logisch. Helaas in de praktijk blijkt dat het INSTUUT kerk veel ellende heeft teweeg gebracht en nog brengt. Toevallig hoorde ik in de Nieuws B.V. op t.v. (nop 2) iets over de heksenvervolging - een vrouw werd levend verbrand omdat de bisschop het celibaat wou instellen en voor die tijd het gewoon was dat een priester trouwde. De vrouw was al 22 jaar met de priester getrouwd en samen hadden ze een kind, Hij wou een voorbeeld stellen. Veel vroedvrouwen werden tot heks verklaard - ze hadden te veel kennis en macht in een dorp. Waar het mij om gaat is dat het Godsbegrip iets universeels is en geen één kerk zich de 'waarheid' daaromtrent mag toe eigenen en anderen de les lezen over hoe God te zien en te ervaren. Laatst een keertje de verschillen opgezocht tussen de honderden stromingen alleen al binnen het christendom opgezocht - echt onbegrijpelijk - totale poppenkast. God heeft geen kerk gesticht. De mens heeft dat gedaan en zijn eigen God gecreëerd om de mensen te kunnen knechten. Als u in het instituut kerk blijft geloven, vooral blijven doen, maar laat mij ook mijn visie(geen regels geen geschriften, geen dwang). Dat ontkennen van de misdaden in Gods naam door de kerk begaan getuigt van weinig respect. Hoop hiermee enige duidelijkheid te hebben geschapen.
Naam:
K.Bladzij
Datum:
18 aug. 2020
Begin eerst uw eigen ogen te openen
voor uw tekortkomingen in mijn reactie
en ga daar eens op in, in plaats van
uitgebreid uw eruditie te verkondigen.
Waar haalt u het vandaan dat mijn op-
merking van weinig respect voor God
getuigt? Bent ú niet
die Schriftgeleerde?
Naam:
catrinus
Datum:
12 aug. 2020
Beste meneer of mevrouw Bladzij. Wij, u en ik behoren tot de natuur. Helaas zijn we niet zijn meest geslaagde creatie, maar ja dat zal een bedoeling hebben. het citaat is voor u persoonlijk bedoeld maat daar mee wil ik zeggen dat aan ieder kwaad wel iets goeds is te ontdekken. Het instituut ( niet altijd de mensen) is deugt niet. Het is gecreëerd om mensen te knechten. Verbreed uw blik eens en lees b.v. eens 'het oerboek van de mens' wat de evolutie en de bijbel behandelt en veel onzin. toont. Durf het - open uw ogen en zie het ware. Wees niet alleen maar Schriftgeleerde maar kijk om u heen, naar de feiten.
Naam:
K.Bladzij
Datum:
12 aug. 2020
Meneer C., God werkt niet alleen in de natuur, maar voornamelijk via mensen.
Mensen met fouten zoals u en ik.
Die opereren via de kerk, Gods volgelingen die u zomaar eventjes
aan de kant schuift en Hitler van stal haalt om mij indirect te besmeuren.
Vergeet uw Hof van Eden maar, meneer.
Naam:
catrinus
Datum:
12 aug. 2020
Beste meneer of mevrouw Bladzij, uit respect voor uw reactie moet ik reageren. Respect voor de kunstzinnige kant van de kerk is terecht. Alhoewel zonder kerk waren deze creatieve uitingen zeker ook uit de mensheid naar boven gekomen. Het couplet is er niet bij gesleept. Wat er mee gezegd wordt is dat het Godsbegrip is misbruikt door de kerk. Door de kerk zijn 1o0 duizenden mensen op beestachtige wijze vermoord. Dus geen respect voor de kerk. Uw opmerking is net zoiets als wat ik iemand ooit hoorde zeggen over Hitler: 'Ja maar, hij heeft toch maar mooie autowegen laten aanleggen.'
Uw opmerking getuigt van weinig respect voor God. God is de natuur. We leven nog steeds in de Hof van Eden en weigeren daar respect voor op te brengen. Wie weet worden we net als Adam en Eva (in metaforisch zin) weggestuurd?
Naam:
K. Bladzij
Datum:
11 aug. 2020
Email:
k.bladzijoutlook.com
Couplet 2 is er een beetje voor het contrast bijgesleept maar snijdt geen hout: de kerk heeft een kunstrijke historie die er niet om liegt. Respect dus!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)