inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 77.470):

Neoantieke wrok in 't avondland

Wrok die oorlogsgeleerden consumeert
Kleurde ook westerse grond vaak bloedrood
Bracht onze ouders als Oekraïners in nood
Beschaving door geweld dikwijls onteerd

Welvaart delen stimuleert humane kracht
Rijkdom spreiden vergroot sociaal geluk
Maar dit dogma gaat vooralsnog niet stuk
Solide vrede vraagt militaire macht

Ooit was er in Europa meer oorlog
Oog om oog tand om tand viel niet alleen
in iconische boeken mensen ten deel
Redelijkheid wast maar zeer traag en log

Een nieuwe Stalin staat nu stuurs paraat
Zoekt eeuwige roem als stoere soldaat

Schrijver: Eric Vervaet
6 juli 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 9 stemmen aantal keer bekeken 205

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Eric Vervaet
Datum:
18 juli 2022
Dag Max

Ja, we zitten hier natuurlijk in de wereld van fictie, van vrije interpretatie en zo worden al eens begrippen gecombineerd die in andere contexten ver van mekaar blijven. Je kan betwijfelen of de term oorlogsgeleerden een goede vertaling is van masters of war of niet. Ik vind het een sterke term omdat hij o.a. het discours hekelt van de onvermijdelijke geopolitieke logica waarmee bepaalde leiders of een bepaalde leidende klasse tot oorlog beslissen. Ze zullen nooit zeggen dat ze zich laten leiden door machtswellust of economische verzuchtingen. Ze zullen altijd beweren dat ze het gelijk aan hun kant hebben en ze zullen altijd edele, zuivere motieven aanhalen die diametraal staan tegenover de meer duistere drijfveren van de tegenpartij. Alsof ze geleerden zijn die enkel gedreven worden door de wil het goede te doen. Terwijl in de praktijk het geluk van de burgers die direct door het oorlogsgeweld worden getroffen, aan flarden wordt geschoten. En daarna zie je ook dat, al is het in Oekraïne waarschijnlijk geen beginnende wereldoorlog, de invloed op de hele wereldeconomie enorm wordt.
Groeten
Eric
Naam:
Max
Datum:
10 juli 2022
Dag Eric (excuses voor de Noorse resp. Hollandse k),
Dank voor je uitgebreide toelichting, maar ik struikel nog steeds over die term oorlogsgeleerden.

Ik heb bij de songtekst van Bob Dylan gekeken waar hij zelf commentaar op geeft. Hij zegt dat hij hier
- in uitzonderlijk strenge bewoordingen (zoals hij zelf toegeeft) - kritiek uitoefent op de Amerikaanse politieke leiders en anderen die verantwoordelijk zijn voor alles wat met oorlogvoeren te maken heeft. Geen geleerden dus, integendeel.

De term master of war verwijst in deze context dan ook niet naar iemand met een academische, resp. universitaire titel ('meester') die zich in oorlogvoering heeft gespecialiseerd. Oorlogsgeleerden is een neologisme van de Vlaamse dichter die hier m.i. kant noch wal raakt. Daar heb ik dus moeite mee.
Naam:
Eric Vervaet
Datum:
8 juli 2022
Dag Max

De oorlogslogica is al lang onder de mensen, van voor de oude Grieken tot nu, de omschrijving “wrok” die direct wordt gebruikt bij het begin van de Ilias, heb ik gebruikt omdat ik het altijd al een in zijn grimmigheid adequate en tot de verbeelding sprekende omschrijving heb gevonden van een onderdeel van de menselijke geest en zijn drijfveren. Ook Adolf Hitler werd door wrok verteerd en sleurde Europa en de hele wereld mee in zijn agressieve obsessie. Dom Helder Camara sprak van een spiraal van geweld, waarbij actie en reactie mekaar versterken.
De verzoende en de vredelievende kant van de mens heeft de wrok nooit kunnen uitschakelen. De Europese Unie-gedachte is daar een voorbeeld van. Het is geen kattepis dat de Europese grootmachten na WO2 de economische en politieke samenwerking zochten i.p.v. de militaire confrontatie. Ironisch genoeg was het ook de industriële moderne militaire vernietigingskracht - een opschaling van de wrok - die de onvermijdelijheid van de constructieve, democratische samenwerking illustreerde als je de menselijkheid wil redden.
Ik heb niet geschreven van de wrok die geleerden consumeert, maar van de wrok die oorlogsgeleerden consumeert. Daarmee bedoel ik het door wrok en haat verteerd worden zoals inderdaad bij macho’s als Achilles, Adolf Hitler en zeker ook de geallieerde wrok bij de Vrede van Versailles. Door de immense Duitse Herstelbetalingen schiep men ook onder de Duitse bevolking van die tijd een verscheurende frustratie. Ik denk dat Hitler zeer goed heeft ingezien dat hij daar politiek garen kon bij spinnen. Je kan wrok consumeren maar wrok kan ook jou consumeren.
Het woord “oorlogsgeleerden” heb ik van die fantastische vertaling van Wannes Van De Velde van Masters of War van Bob Dylan.

Groeten
Eric (met c)
Naam:
Max
Datum:
7 juli 2022
Dag Erik,
Een alleszins lofwaardige poging tot een fenomeen dat onder onze inzenders nagenoeg aan de hongerdood dreigt te sterven: een sonnet.
Niettemin een paar vragen:
Verwijst wrok naar Achilles (de Trojaanse oorlog)?
Of naar Adolf H. (na de Vrede van Versailles en de Duitse herstelbetalingen)?
Maar hoe kan die wrok dan geleerden consumeren?
Gaarne enige toelichting!
Groet,
Max

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)