inloggen
voeg je netgedicht toe dichtwoordenboek

tabblad: netgedichten

< vorige | alles | volgende >

netgedicht (nr. 67941):


Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:Olean
Datum: 9 Jan. 2019
Bericht:Top! We zijn weer heel wat wijzer, dank daarvoor.
Terwijl onze dialoog de hoogte nadert van een Babelse toren - waar het allemaal begon - zie ik in de keuken van drs. Zielknijper een surplus aan bouwlust en een tekort aan lust.
Ach, ach hoe zielig voor onze rede. Zucht eens diep, zei stapelzucht, ik steun, denk met u mede...(Zielknijper had iets teveel Nietzsche gelezen).

Naam:Inge Boulonois
Datum: 9 Jan. 2019
Bericht:Ha Olean,
Dit vond ik ook nog over het woord.
Het woord minkukel maakte zijn debuut in de Nederlandse taal op 23 februari 1963, in aflevering 4.835 van verhaal 102 Tom Poes en het Kukel. Ra-ra, een mannetje met een dokterstas, meet met een soort stetoscoop Prlwytzkofski's kukel. Dat valt niet goed uit:

,,Geen plus, verklaarde hij [Ra-ra], na een ogenblik aandachtig geluisterd te hebben. ,,Een min-kukel. Dank u.''

Min-kukel wordt hier heel anders gebruikt dan tegenwoordig. Waar kukel wel voor staat, wordt in het verhaal niet onthuld. Het is geïnterpreteerd als 'onbevangen kijk op de wereld' en als I.Q. Maar dat laatste klopt volgens Toonder niet. Hij schrijft ergens: ,,Oppervlakkige lezertjes verwarren kukel wel eens met het I.Q. uit de keuken van drs. Zielknijper. Maar zo eenvoudig is het niet. (...) Het moet dus meer en anders zijn en vermoedelijk bestaan uit eigenschappen die meestal door een teveel aan rede verdrongen worden; zoals bijvoorbeeld gevoel, fantasie, liefde en dergelijke.'' Inmiddels gebruiken wij minkukel - zonder streepje - voor 'domkop, domoor'.
Nou ja, we worden liever geen minkukel genoemd!

Naam:Olean
Datum: 9 Jan. 2019
Bericht:Ha Inge. Ja, minkukel. Net zoiets als querulant (intrigerend woord).
Heb minkukel opgezocht in mijn Middelnederlands woordenboek en vond bij 'cuculle': monnik. Min staat voor minre (mindere). Een monnik van een onbeduidende orde dus. Kortom, je vondst in dit ollekebolleke is zo te zien nog toepasselijk ook!

Naam:Inge Boulonois
Datum: 9 Jan. 2019
Bericht:Ha Olean, ik vind minkukel ook zo'n intrigerend woord door de combinatie van min en het hanige kukelen:-)

Naam:Olean
Datum: 8 Jan. 2019
Bericht:Toeval of niet, Inge, had dit nog niet gelezen toen ik een paar uur geleden reageerde op je snelsonnet ('Week 1').
Had identieke associaties met 'minkukels'.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)