inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 74.053):

dunne dagen

de dagen zijn dun
dag na dag wringt
van vandaag naar morgen
weinig om het lijf
[zet ik het venster open]


de dagen zijn dun
en weinig tekent zich af
alleen in het venster van de nacht
persisteert een weinig hapert
en blijft hangen in het lijf

een wind steekt op
[doe het venster dicht]

ik slaap verder
worstelend
met het bestaan

Schrijver: Emiel Warswater, 27 april 2021


Geplaatst in de categorie: corona

3.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 379

Er zijn 13 reacties op deze inzending:

Naam:
Emiel Warswater
Datum:
18 juni 2021
Beste Simon, I see what you did there, but dan is het een geheel ander dicht. Dit is geschreven met Corona op de achtergrond. De lange dagen die zich monotoon voortslepen. Dagen waarin zogoed als niets gaande is, alsook het gebrek aan interactie met andere mensen. Als dat lang genoeg duurt lijk je dat te aanvaarden. Ten minste het verstand lijkt dat te aanvaarden. Maar in de nacht hapert het, het lichaam laat zich gelden. De slaap met rollende ogen, ledematen die koortsachtige bewegingen maken. Spasmende vingers edm. M.a.w. de hersenen zijn zeer creatief een uitweg te vinden uit de ééntonigheid, wenden het weinige aan (de huilende wind) om een narratief te verzinnen, om te voorkomen dat je depressief wordt. Het lichaam ervaart meer dan het verstand kan registreren, zoiets...
Naam:
Simon K.
Datum:
6 juni 2021
Ik zou achter het woordje -weinig- een komma zetten, voor de duidelijkheid. Want ik moest een paar keer overlezen, tot het kwartje viel (ha! dat is ook een mooi begin van een gedicht).
Dus:
"alleen in het venster van de nacht
persisteert een weinig, hapert
en blijft hangen in het lijf"

Ik begrijp dat het gaat om een broeierige zomernacht, waar je aan één dun laken genoeg hebt, en maar blijft woelen en piekeren in bed.
Woorden als: bestaan, het leven, de liefde etc. moet men eigenlijk vermijden, dus mijn idee/opmerking zou zijn, ook al vind ik uw gedicht heel goed zoals u het hebt gemaakt:
"ik slaap verder
en probeer de vraag
anders te stellen"
of:"ik slaap verder
en probeer het licht te buigen/geef het nog één kans/kan het ook niet helpen/
kan er niet om lachen/probeer mijn gedachten stil te zetten met gedachten/kan de kern niet vinden/denk hoe lang nog god/weet het ook niet meer/stuur de bad op naar z'n moer/speelt schaak met zichzelf
See, what I did there?

Simon
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
29 april 2021
Volgens mij is banaal geen kwalificatie. Het zegt alleen dat je het niet vat. Noch Karel Appel, noch Jeroen Bosch. Zie ook mijn dicht 'spooropslagvakken'. Trouwens kritiek naast je neer leggen is geen zwaktebod. Kijk naar de vele kunstenaars, muzikanten, wetenschappers en wat dies meer die de kritiek naast zich neer legden en dapper hun ding deden en uiteindelijk zeer vernieuwend waren. Waarmee ik niet naar mezelf refereer. Ik wil je voor zijn bij deze.
Naam:
MvdM
Datum:
28 april 2021
...de pot die de ketel verwijt...

@Ketel:
zeer sympathieke reactie Emiel. Dank daarvoor. Beter dan Juf Mirjam in elk geval. Je bent uitermate expliciet over de achterliggende bedoelingen, motiveringen en intenties van je schrijfsels en publique.
Dat valt te waarderen, ware het niet dat de vorm die het krijgt het absurdistische Jeroen Boschgehalte van de inhoud niet geheel kan wegnemen. Het karakter daarvan mag zijn charme hebben, ook ik kijk soms met enig inlevingsvermogen en waardering naar moderne schilderkunst. Maar lang niet alles kan ik verdragen. Het is té banaal. Ook jouw dichtuitingen zijn op een onderbewust niveau voor lezertjes die daarvoor ontvankelijk zijn of menen te zijn alleen maar als aangenaam woordverdrijf te beschouwen. Te kwalificeren. Maar dat neemt niet weg dat ik me erover verbaas dat driekwart van je "volgers" op deze zichzelf respectetende site eerder aangetrokken lijken te worden door de losbandigheid van de vorm en nihilistische inhoud dan door de technische uitingen van poëzie met al zijn lyrische vondsten qua ritmiek, metrum, cadans, assonanties en associatie etc., kortom - TOUTE ÇA.
Jouw buitelingen kan ik ook uit mijn pen toveren, sterker, ik zou er elke dag als een Karel Appel tegenaan kunnen gaan, maar daarvoor zou ik mij eerder schamen na zoveel jaar, ik zie de techniek nog altijd als een lichtend lyrisch voorbeeld...

was getekend,
Pot
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
28 april 2021
MvdM. Ik doe een poging het uit te leggen. Ten eerste ben ik niet 'volleerd', in het geheel niet, maar ik heb ruimte nodig om te experimenteren om tot een vorm te komen. Ik wil me kunnen uit drukken in vele vormen. Daarenboven vind ik dat je je een beetje aan de pot verwijt de ketel bezondigt met 'dikdoenerige koninklijke wartaal', jij hanteert die ook vaak in gedichten over pakweg de geuzen, waar dan de kennis noodzakelijk is tot op de vierkante mm om tot enig inzicht van jouw dicht te kunnen komen. Verder leg ik de kritieken niet naast me neer, maar neem ik het mee. Kritiek zou trouwens altijd opbouwend moeten zijn. Als ik jouw kritiek klakkeloos zou absorberen dan kan dat maar één logisch gevolg hebben en dat is dan dat ik er moet mee ophouden. Het overkomt mij wel vaker als ik een abstractie wil overbrengen aan mijn medemens dat die het niet of maar half begrijpt. Ik ga er teveel van uit dat er begrepen wordt wat ik bedoel. Ik heb mijn eigen taal en met mijn eigen taal zal ik het moeten doen. Ik kan het wel bijschaven en dat is wat ik in bovenstaand gedicht gedaan heb. Maar eerlijk gezegd; Als ik er nog zo'n drie of vier maak, dan is de kous voor mij wel af. We moeten ook beseffen dat we niet altijd gouden eieren leggen. Zo heel af en toe maak ik wel eens iets dat meerdere lezers aanspreekt. Voor de rest zijn het middelmatige of soms ronduit slechte gedichten. So what. Ik wil mezelf niet zo serieus nemen. En dat is wat ik ook denk als ik een bundel van pakweg Ducal, de Coninck doorneem. Het zijn niet al gouden eieren die ze in dit bundel gelegd hebben. Pakweg drie, vier gedichten beklijven, er zitten er tussen die ik maar niets vind, veel vind ik goed tot zeer goed, maar gaan me niet onder de huid zitten. En toch behoren ze tot mijn favoriete dichters. Misschien moet je als het gewoon je ding niet is het verder geheel negeren en links laten liggen. Verder schrijf ik soms niet om het begrijpen, zoals 'tergdicht' of 'dit is geen dicht' omdat ik wel degelijk een boodschap heb, die alleen maar over te brengen is m.i. met ritme of een mantra, omdat ik anders dan 99 procent van de bevolking over Corona en de maatregelen denk. Daar begrijpelijk over schrijven brengt geen zoden aan de dijk. Is het dan niet over gekomen, jammer dan, maar ik kan mezelf niet toestaan daar wakker van te liggen, want morgen is altijd een nieuwe dag met nieuwe inspiratie.
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
28 april 2021
Dag Mirjam. Dank je wel om het voor mij op te nemen. Ik apprecieer het ten zeerste ook al omdat ik soms begin te twijfelen aan de objectiviteit der dingen en ook aan mezelf...
Naam:
MvdM
Datum:
28 april 2021
@Mirjam: er zijn Nederlanders en Vlamingen die hier op deze site godzijdank van Het Vrije Woord gebruik mogen maken. Onder hen bevinden zich debutanten (zoals jij) en oudgedienden (zoals ik). Dat Emiel naar eigen zeggen al een jaar of 15 aan het dichten is geeft hem niet meteen de kwalificatie 'volleerd'. Ook ik ben dat niet. Maar waar dichters, als jij en ik, geneigd zijn commentaar te leveren en daarbij hun kritische blik laten meewegen, daar lijkt Emiel in eerdere commentaren zich niets van aan te trekken. Kritiek achteloos naast zich neerleggen en zich nergens wat van aantrekken is in mijn ogen een zwaktebod.
Met dichterlijke groet,
M(vdM).
Naam:
MvM
Datum:
28 april 2021
@MvdM, dat steeds wisselen van naam naar een dichter aan wie je je irriteert is kinderachtig. Je speelt het eerst bij Emiel op het persoonlijke en nu bij mij. Ga wat doen met je leven en laat eerlijke commentaren achter als je je daartoe geroepen voelt. De toon is ronduit vervelend en de hetzes ook. Iedereen houdt op zijn of haar manier van (ge)dichten, anders zitten we niet op deze site. Uit je eerder genoemde 'dociele' volgers spreekt een minachting en je zet je zelf op een voetstuk van '..kijk mij eens dichten.. geweldig, zo hoort het!'. Je haalt hiermee het plezier bij anderen weg. Neem een voorbeeld aan degenen die ook commentaar leveren, zonder minachting, maar wel met de bedoeling verbetering aan te dragen. Het is aan de schrijver zelf om hier wel of niet iets mee te doen. Iedereen is welkom op de site, of je nu een heel goed gedicht maakt, of in de ogen van jou een heel wat minder. Geniet van de veelzijdigheid en ga er niet van uit dat we allemaal aan jouw standaard kunnen of willen voldoen. Mirjam
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
27 april 2021
@ Joselien, dank je wel, ja, af en toe zet ik me eens aan de dunne...

@ MvM Ja, ik schrijf soms wat dunner, soms wat dikker of vetter, onbegrijpelijk, al te begrijpelijk, puur op woordspelingen of met echo. Altijd het zelfde stramien is niets voor mij. Ja, voor de rest kan ik me 'goed' gedragen, als dat is wat je bedoelt:-)
Naam:
MvdM
Datum:
27 april 2021
Hoewel geen koningsgezinde oranjeklant heb ik vandaag een royale misstap begaan: bittere wijn en niet minder dan twee tom poucen. Edoch, daar kwam dan ook weinig dikdoenerige koninklijke wartaal aan te pas. Dunne woorden! Een hele vooruitgang qua smaak! Getoost heb ik op de inkeer, de katharsis, het inzicht dat is gedaagd bij Emiel. Eindelijk geen war(swater)taal meer in omzwachteld (le)proza, omslachtig in zijn breedsprakigheid, onnodig quasi kolderiek uitweidend in eindeloos over elkaar buitelend inhoudloze dikdoenerij. Lean and mean, Emiel, wees helder en kort, in der Beschränkung zeigt sich der Meister. Alzo, gaat voort op de ingeslagen weg. Sterkte!
Naam:
J. Bakx
Datum:
27 april 2021
Sluit me aan bij jou, Mirjam. Ik houd van 'dunne' woorden!
Naam:
MvM
Datum:
27 april 2021
Leest prettig weg, Emiel. Ik zie dat je ook wat 'dunner' aan het schrijven bent. Een positieve dundoenerij ;-)
Complimenten voor hoe je omgaat met de scherpe recensies die je krijgt en dat je je niet uit het veld laat slaan.
Naam:
J.Bakx
Datum:
27 april 2021
Graag gelezen, Emiel!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)