inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.654):

Er is 1 reactie op deze inzending:

Jan Bontje, 2 jaar geleden
Voor u gelezen:

VN-baas: 'We zijn slechts één misstap verwijderd van nucleaire vernietiging'
Bron: RTL Nieuws, 2 augustus 2022

De wereld is slechts één misstap of misberekening verwijderd van nucleaire vernietiging. Dat zegt VN-baas Antonio Guterres, die verwijst naar onder meer de oorlog in Oekraïne en de situatie in Noord-Korea. 'Tot nu toe hebben we ongelooflijk veel geluk gehad, maar geluk kan geen strategie zijn.'

"De wereld bevindt zich in een periode van nucleair gevaar die ongekend is sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog", zei VN-baas Antonio Guterres gisteren [1 augustus 2022] in New York. Hij sprak daar bij de start een conferentie over een internationaal verdrag dat verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

'Crises met nucleaire ondertoon'
"De mensheid loopt het gevaar de lessen te vergeten die zijn gesmeed in de verschrikkelijke vuren van Hiroshima en Nagasaki", zei Guterres.

De VN-baas stelt dat de Russische oorlog tegen Oekraïne en spanningen in Noord-Korea crises zijn 'met een nucleaire ondertoon' die kunnen escaleren.

Hij vindt dat we tot nu toe buitengewoon veel geluk hebben gehad. "Maar geluk is geen strategie en het is ook geen schild dat beschermt tegen geopolitieke spanningen die uitmonden in een nucleair conflict', zegt hij. De VN-baas roept landen op te streven naar een wereld zonder kernwapens.

Noord-Korea zorgde in maart [2022] met de lancering van een intercontinentale raket vanaf een mobiel platform opnieuw voor internationale opschudding:

Of een wereld zonder kernwapens ooit haalbaar wordt, blijft echter zeer de vraag. Ruim 50 jaar geleden werd het Verdrag over de non-
proliferatie (niet-verspreiding) van kernwapens (NPV) getekend, waar inmiddels ruim 191 landen bij zijn aangesloten.

In dat verdrag staat dat alleen de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kernwapens mogen bezitten. De 4 andere kernmachten India, Pakistan, Israël en Noord-Korea hebben zich niet aangesloten of hebben zich uit het verdrag teruggetrokken.

Het verdrag wordt iedere 5 jaar geëvalueerd. Tijdens de laatste conferentie over het verdrag, in 2015, konden de partijen het niet eens worden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)